print this page

Veel gestelde vragen


1. Zijn al onze cursussen erkend?

De cursussen Animator, Hoofdanimator en Instructeur worden erkend door de Vlaamde overheid. Dit wil zeggen dat je na het afwerken van jouw traject je het attest Animator, Hoofdanimator of Instructeur in jeugdwerk kan behalen.

De andere cursussen Groom & Ritmeester, Instructeur motoren, Ski- & Snowboardbegeleider, Centrumleider werden ontwikkeld in functie van de verblijven van Top Vakantie. Na de bijhorende stage ontvang je een Top Vakantie-erkenning als Groom, Ritmeester, Instructeur motoren, Ski- of Snowboardbegeleider of Centrumleider.

2. Zijn onze cursussen intern (met overnachting)?

Al onze cursussen zijn inderdaad intern. In de vermelde cursusprijs zijn de vormingen, maaltijden en de overnachtingen inbegrepen. Tenzij anders vooraf aangekondigd hoef je enkel nog een zakcentje voor de bar ’s avonds mee te brengen. Top Vakantie vzw organiseert gedurende het jaar ook enkele MIX MAX- weekends en –dagen voor haar (Hoofd)Animators, Centrumleiders en Instructeurs. Vanzelfsprekend zijn de “dagen” niet intern en de weekends wel.

3. Hoe doe ik stage?

Cursus gedaan binnen Top Vakantie

Indien je cursus bij Top Vakantie hebt gevolgd, is het vrij eenvoudig om je stage binnen Top Vakantie te doen. Op de cursus zelf krijg je een kandidatuurfiche. Deze fiche vul je in, daarop duid je aan welke periode je stage kan doen. De ingevulde fiche stuur je op naar Top Vakantie. De aanvraag wordt binnen Top Vakantie verwerkt. Je krijgt zo snel mogelijk een mailtje met voorstellen in verband met stage. Dan is het enkel nog aan jou om te bevestigen voor je stage.

Een stage voor een kadervormingscursus dien je binnen de 3 jaar na je cursus te doen! Anders vervalt jouw cursus. Zo zit de cursus natuurlijk ook nog fris in je geheugen en kan je alles wat je op cursus geleerd hebt, gemakkelijk toepassen. Ook voor onze specifieke Top Vakantie-cursussen zoals Groom, Ritmeester, Instructeur Motoren, Ski- of Snowboardbegeleider of Centrumleider is die termijn een aanbeveling.

Cursus gedaan bij een andere organisatie

Heb je een kadervormingscursus (Animator, Hoofdanimator, Instructeur) gevolgd bij een andere organisatie en wil je stage doen binnen Top Vakantie? Dan ga je als volgt te werk: mail een kopie met bewijs van deelname aan de cursus door naar topvakantiedienst@topvakantie.be. Je kan deze kopie ook via fax of post bezorgen. Fax: 02/648.98.23, post: Top Vakantie vzw, Vleurgatsesteenweg 113, 1000 Brussel. Een kandidatuurfiche om jouw beschikbaarheid voor een stage door te geven, kan je via hetzelfde e-mailadres bekomen of via deze site gedownloaded worden. De aanvraag wordt binnen Top Vakantie verwerkt. Je krijgt zo snel mogelijk een mailtje met voorstellen in verband met stage. Dan is het enkel nog aan jou om te bevestigen voor je stage.

Neem contact op met de organisatie waarbij je stage wil doen. Zij zullen jou waarschijnlijk naar een bewijs van de gevolgde cursus vragen. Na elke cursus bij ons ontvang je hiervoor van ons een bewijs van deelname en een cursusgetuigschrift. Laat ons even weten dat je bij een externe vereniging (+ welke) stage loopt. Wj blijven als organisatie immers verantwoordelijk voor de opvolging van jouw traject.

4. Bewijs van deelname?

Op elke cursus krijg je een bewijs van deelname. Als je dit bewijs binnen brengt bij de jeugddienst in jouw gemeente, kan het zijn dat je een stuk tot soms zelfs het volledige inschrijvingsgeld terugbetaald krijgt. Dit hangt af van gemeente tot gemeente. Dit geldt enkel en alleen in het Vlaamse landsgedeelte. De kadervormingscursussen (AN-HA-IN) krijg je met zeer grote waarschijnlijkheid (een stuk) terugbetaald. Sommige gemeenten betalen ook een stuk van de cursusprijs van verenigingscursussen terug. Proberen is dus de boodschap!

5. Hoeveel verdien ik?

Het bedrag dat je per verblijf verdient, hangt af van welke functie je hebt op het verblijf en het soort verblijf.

Klik op volgende link en ga naar puntje 4, daar vind je een overzicht dat per functie het bedrag dat je verdient, weergeeft: http://www.topvorm.net/topvorm/31/35

Je gaat mee als vrijwilliger. Naast het begeleiden van een (of meerdere) kamp(en) of Kids' Days kan je dus gerust ook nog een vakantiejob doen. Let wel op: je mag als vrijwilliger een maximum bedrag aan vrijwilligersvergoedingen per jaar ontvangen (2013: € 1308,38; wordt jaarlijks geïndexeerd) zonder dat je hierop belastingen betaalt. Na ontvangst van je vergoeding op het einde van een vakantie teken je het register af.

6. Wat moet ik doen om ook na mijn stage nog mee te kunnen?

Attest reeds in bezit

Je krijgt toegang tot Extranet, de site voor de vrijwilligers van Top Vakantie. Je vindt er allerhande interessante informatie, maar je kan er bovenal voortaan zelf je de kandidatuurfiche invullen. Deze wordt automatisch verstuurd naar Top Vakantie en komt in een centraal bestand terecht, zodat Centrumleiders deze kunnen bekijken. Zij nemen dan contact op met jou om verder af te spreken als ze jou graag meenemen in de ploeg voor hun verblijf.

Attest nog niet ontvangen

Top Vakantie weet dat je geslaagd bent. Mail naar Top Vakantie welke periode je graag nog eens op kamp wil gaan. Dan kijken wij of er nog vrijwilligers die periode gezocht worden. Is dit zo, dan geven we jouw gegevens door aan de Centrumleiders.

Attest reeds in bezit

Mail een kopie van je attest naar topvakantiedienst@topvakantie.be en vermeld in deze mail dat je graag mee zou gaan. Vermeld ook reeds de periode die je meekan en indien deze nog niet gekend zijn ook jouw persoonlijke gegevens. Er zal zo snel mogelijk geantwoord worden op je mail.

Attest nog niet ontvangen

Mail het bewijs van slagen op je stage naar topvakantiedienst@topvakantie.be. In deze mail vermeld je ook dat je graag mee zou gaan. Om het wat sneller te laten verlopen, is het handig dat je direct opgeeft welke periode je meekan en indien deze nog niet gekend zijn ook jouw persoonlijke gegevens. We proberen dan zo snel mogelijk te antwoorden op je mailtje.