Diversiteitsweekend!

Top Vakantie vzw, dat is in de eerste plaats een sociale organisatie. Met z'n allen samen een ontspannen, actieve en boeiende vakantie beleven, daar doen we het voor!

Door twee jaar coronapandemie heeft de Top Vakantie-motor even op een laag pitje gedraaid. Nu we stilaan onze vrijheid herwonnen hebben, blikken we graag terug op de voorbije zomervakantie met een leerrijk en tevens gezellig weekend waarbij we de diversiteit van onze deelnemers en vrijwilligers willen benadrukken.

Als pluralistische organisatie willen we een afspiegeling zijn van de diverse samenleving waarin we leven. Elke deelnemer en vrijwilliger zou zich dus tijdens elke Top Vakantie-activiteit veilig en begrepen moeten voelen, ongeacht gender, geaardheid, religie, afkomst, sociale kansen, eventuele beperkingen, … Ondanks veel goede wil bij elk van ons, wordt er soms nog onbedoeld gekwetst. Vaak gebeurt dat dan door een gebrek aan vertrouwdheid, omdat stereotypen hardnekkiger blijken dan verwacht of omdat men nooit eerder heeft moeten nadenken wat het betekent om in een ander zijn of haar schoenen te staan.

Omdat diversiteit een gigantisch breed en veelzijdig thema is, focussen we tijdens het eerste Diversiteitsweekend van zaterdag 1 tot en met zondag 2 oktober op talent en talent (h)erkennen.


Wat kan je verwachten?

Tijdens het Diversiteitsweekend brengen sprekers en ervaringsdeskundigen ons (nieuwe) methodieken bij om voortaan écht met iedereen te communiceren. We wisselen ook ervaringen uit zodat jij beslist al met heel wat nieuwe inzichten huiswaarts keert!

Tijdens dit weekend verzamelt de Werkgroep Diversiteit alle inzichten, vragen en noden om tot een aantal “hands on”-handvaten, door iedereen toepasbaar op elke Top Vakantie-activiteit te komen.

Om het best mogelijke resultaat te bereiken, vinden we het belangrijk om zoveel mogelijk mensen te betrekken. Dat betekent dat we JOU er graag bij hebben!Programma

Gezellig samenzijn, daar draait het in 2022 vooral om! Daarom stellen we Vakantiecentrum Excelsior in Sint-Idesbald open vanaf 18.00u op vrijdagavond 30 september. Zo hoef je zaterdagochtend niet voor dag en dauw op te staan, maar kan je langzaam wakker worden en genieten van een ontbijt in Top Vakantie-sfeer.

Zaterdag 1 oktober.
De dag begint om 9.15u met een korte toelichting over Diversiteit binnen Top Vakantie. 

Vanaf 10.30u deelt kindercoach Sofie Ryckaert haar visie en haar ervaringen over talent ontdekken, herkennen, stimuleren en erkennen bij kinderen, jongeren en vooral bij deze kinderen en jongeren die het vaak moeilijker hebben. Minder zelfvertrouwen kan een enorme rem zijn. Andere talenten hebben dan vrienden en vriendinnen kan je blind maken voor je eigen kwaliteiten. En zo is elk kind uniek en heeft elk kind talent. Je moet het alleen willen zien, kunnen zien en soms gewoon even verder kijken dan je neus lang is. Op die manier kan je dat extra duwtje in de rug geven om ze te laten bloeien en groeien.

12.00u: Lunch en pauze.

Zaterdagnamiddag (vanaf 13.30u) wordt opgedeeld in twee keuzeblokken die een ruim aanbod uit het spectrum diversiteit belichtten. 
Een greep uit het aanbod: 

Praktisch met kindercoach Sofie Ryckaert aan de slag.

Enkele ervaren Begeleiders Bijzondere Zorgen (BBZ) laten ons kennismaken met de vele facetten van hun taak. Ben je nieuwsgierig om zelf BBZ te worden, vraag je je af hoe je de samenwerking met de BBZ kan verbeteren of heb je gewoon een heleboel vragen die je nooit durfde te stellen, dan krijg je nu die kans!

Gender, dat woord horen we steeds meer en meer. Maar wat betekent het nu eigenlijk? Samen met Daniël Ray, oud-vrijwilliger en actief bij Phao, zoeken we het uit. Maar we kijken ook even naar onszelf: denk ik echt zo stereotiep? Welke kleine aanpassingen kan ik zelf maken om genderstereotypen te doorbreken of te nuanceren? En hoe ga je tijdens een Top Vakantie-verblijf om met bepaalde situaties?

In deze Tumult-vorming maak je kennis met de leefwereld en kwetsbaarheden van jonge nieuwkomers. Je leert hoe je hierop ook op kamp kan inspelen, hoe je hen kan motiveren en waar je rekening mee kan houden. We staan stil bij de openheid van onze werking en krijgen tips & tricks mee om de betrokkenheid van nieuwkomers te vergroten.

Wat betekent maatschappelijke kwetsbaarheid bij kinderen? Ze groeien op in armoede, behoren tot een minderheidsgroep, hebben meer kans op achterstand op school, krijgen minder kansen in de vrije tijd en hebben minder toekomst op de arbeidsmarkt. Hoe komt dat en wat doet dat met hen? Uit de Marge legt ons uit hoe we ermee kunnen omgaan

Na het avondmaal op zaterdag gunnen we onze grijze massa wat rust. Geen sessies, geen workshops, maar ontspanning pur sang.

Zondag 2 oktober 

9.15u: Zondagvoormiddag focussen we op diversiteit en talent bij onze vrijwilligers. Al twee jaar horen jullie regelmatig over onze unieke Co-Animatorcursus, maar slechts enkele hebben ook al samengewerkt met Co-Animators. Het spreekt voor zich dat we deze werking, die diverse deelnemers met talent echt nieuwe en unieke kansen biedt, in de schijnwerpers willen zetten. 

10.30u: Na het interactief uurtje rond Co-Animators op een Top Vakantie, maken we ons klaar voor een pittig stellingendebat rond zaken die vaak zonneklaar lijken, maar bij nader inzien een stuk genuanceerder zijn. Diversiteit, kansen geven, talent herkennen het is niet altijd makkelijk. Zolang je maar blijft proberen, zolang je maar blijft groeien. 

Na een geestverruimend weekend denken we uiteraard ook aan de innerlijke mens. Zondagnamiddag praten we nog even na met een gezellige lunch vanaf 12.30u.Locatie en hoe er te geraken?

Het Diversiteitsweekend vindt plaats in Vakantiecentrum Excelsior, Hotellaan 10 te 8670 Sint-Idesbald.

Deze locatie is perfect bereikbaar met het openbaar vervoer. Je reist op eigen houtje naar de locatie. Desgewenst brengen we jou in contact met andere deelnemers die uit jouw buurt afkomstig zijn om te carpoolen of samen met het openbaar vervoer te reizen.

  Bereikbaarheid Vakantiecentrum Excelsior

Inschrijven

Deelnemen aan het Diversiteitsweekend is gratis. 
Wel vragen we om in te schrijven vóór maandag 19 september! 

Kan je je moeilijk een volledig weekend vrij maken? Geen probleem! Op het inschrijvingsformulier kan je laten weten welke dagdelen je wel aanwezig kan zijn.

  Schrijf je hier in!