Co-Animator

Ben je een jongere die graag wil omgaan met kinderen en jongeren in het jeugdwerk? Ervaar je door je beperking /stoornis een drempel om als animator actief te zijn? Schrijf je in voor onze Co-Animatorcursus!

Tijdens deze inclusieve Animatorcursus zetten we in op je talenten. Je leert ze talenten kennen en hoe je ze kan ontplooien. We werken samen toe naar ‘een rol op maat’ in een vrijwilligersploeg op een Top Vakantie en eventueel het brede Jeugdwerk. Deze rol is dus voor elke Co-Animator anders.

Het grote verschil met een cursus Animator in het Jeugdwerk is dat die gericht is op het behalen van alle competenties die moeten behaald worden, terwijl we tijdens een cursus Co-Animator werken rond de talenten die je hebt (Ik kies voor mijn talent, Dewulf L., 2018).

Zo kan iemand met een licht fysieke beperking zich ook graag verkleden. Met wat dramatalent doe jij het toneeltje van een spel en trek je door je eigen enthousiasme de groep makkelijk mee. Een jongere met autisme kan dan weer erg goed zijn in het omgaan met de jongste deelnemers of logistiek uitblinken en zorgen dat alles steeds klaarstaat voor een activiteit.

Top Vakantie vzw streeft naar een inclusieve werking. Dit niet alleen voor de deelnemers, maar ook voor de vrijwilligersploegen voor en achter de schermen op onze verblijven. 


Wat kan je verwachten?

Je volgt de cursus Animator. Doorheen de 6-daagse vorming helpen we jou alles te volgen en gaan we dieper in op je eigen talenten. Na afloop kan je met de aangereikte tips en tricks en de nodige ondersteuning taken opnemen in een vrijwilligersploeg.

Hoe jouw rol ook precies ingevuld wordt, de hoofdtaak blijft altijd kinderen en jongeren begeleiden.

Sta je graag voor een groep of ondersteun je liever zonder op de voorgrond te staan? Dat maakt geen verschil!

Vanuit je eigen kwaliteiten, ontdek je alle mogelijkheden, verleggen we grenzen en werken we verder op dit succes.

  Getuigenissen cursisten Co-Animator

Top Vakantie zal een Co-Animator op basis van kennis of vaardigheden nooit weerhouden om stage te doen. Bij ernstige feiten of ongepast gedrag tijdens de cursus, kan het traject wel worden stopgezet. Hoe wordt er gewerkt?

We bieden een inclusieve cursus Animator aan. De cursus Co-Animator vindt samen plaats met een cursus Animator in het Jeugdwerk. Je volgt, met aanpassingen waar nodig, dan ook de meeste sessies van die cursus. Natuurlijk proberen we daarnaast vooral op maat van je mogelijkheden en talenten te werken. Zo krijg je geregeld de keuze welke sessie je wil volgen: de "reguliere" of een specifieke. We geven je ook de ruimte die nodig is om alle nieuw aangeleerde informatie te verwerken en oefenen we extra binnen onze kleine groep van maximaal drie deelnemers. Indien mogelijk proberen we ook een echte Top Vakantie aan het werk te zien zodat de stap van theorie naar praktijk nog kleiner is.

Dagelijks overlopen we in een kort gesprek de aangereikte talenten en krijg je de mogelijkheid om je gevoel te verwoorden, aan te duiden. We werken hiervoor met een sterk visueel werkboekje.Voorbereiding op de cursus

Voor aanvang van de cursus leren we jou graag beter kennen tijdens een intakegesprek. Dit zal plaats vinden na afspraak (bij voorkeur een maand voor start van de cursus). Geef op het inschrijvingsformulier aan of je dit graag gepland ziet tijdens de week op een avond of in het weekend. Voor het intakegesprek bezorgen we jou bepaalde invuldocumenten als voorbereiding op het gesprek. Graag horen we tijdens het gesprek jou aan het woord. Natuurlijk mag je door een vertrouwenspersoon vergezeld zijn.
Wat na de cursus?

Na de cursus krijg je de mogelijkheid om als Co-Animator mee op Top Vakantie te gaan. Je werkt met andere Top Vakantie-vrijwilligers samen in een team op basis van jouw talenten. De verantwoordelijke van het verblijf helpt je sterktes mee ontdekken en verder ondersteunen. Je wordt verder ntensief begeleid.
Wil je je stage liever lokaal doen? We bekijken hoe de informatieoverdracht best gebeurt om jouw traject verder naadloos te laten verlopen. 

Tijdens een terugkomdag ontvang je een getuigschrift van Co-Animator.

Verdere ervaringen kunnen steeds steeds in jouw talentenboekje verder aangevuld worden.Voorwaarden

Deelnemen aan een intakegesprek.Data

Zomer 2024zaterdag 29/06/2024-donderdag 04/07/2024


Elke schoolvakantie gaat er een Animatorcursus door.
De Co-Animatorcursus wordt standaard georganiseerd in de zomervakantie.
Heb je interesse in de Co-Animatorcursus, maar staat hij niet gepland in een vakantie die voor jou past? Neem hierover dan zeker contact met ons op. We bekijken of er een instructeur in het team beschikbaar is die jou de nodige ondersteuning kan geven. 
Locatie en hoe er te geraken

Onze cursus Co-Animator vindt plaats op volgende locatie:

Vakantiecentrum Excelsior 

Hotellaan 10 , 8670 Sint-Idesbald

Deze cursuslocatie is perfect bereikbaar met het openbaar vervoer. Je kan dus op eigen houtje naar de cursus reizen.

Er wordt natuurlijk voor de effectieve start ook ruimschoots tijd voorzien voor het onthaal met een eventuele begeleider erbij.


Prijs

€ 210,00*

* Na de cursus ontvang je een bewijs van deelname waarmee je, afhankelijk van gemeente tot gemeente, een deel tot soms zelfs het volledige cursusbedrag kan terugvorderen bij de jeugddienst van jouw gemeente. 

* Op het einde van de cursus ontvang je, inbegrepen in de prijs, ook jouw eerste Top Vakantie-T-shirt.

* Dit betreft een interne cursus. Verblijf, maaltijd en opleiding zijn in de prijs inbegrepen. Enkel eventueel barverbruik 's avonds dient ter plekke betaald te worden.

  Schrijf je hier in!