Vormingsspecial voor BBZ'ers

Top Vakantie zet zich in om iedere deelnemer een aangenaam verblijf te bezorgen. Ook kinderen of jongeren die een ondersteuningsbehoefte hebben, vallen bij ons niet uit de boot. Wanneer een deelnemer meer ondersteuning nodig heeft dan een basiskaderploeg kan aanbieden, spelen we hierop in door een Begeleider Bijzondere Zorgen (kortweg BBZ) toe te voegen aan een kaderploeg.

Omdat we merken dat de vraag naar bijkomende ondersteuning stijgt, willen we graag een vorming aanbieden om onze begeleiders kapstokken aan te bieden om met deze stijl van begeleiden om te gaan.

Let op: deze vorming is geen 'cursus BBZ' maar een hulpmiddel voor huidige en toekomstige BBZ'ers, zorgverleners, centrumleiders en hoofdverantwoordelijken. Een echte meerwaarde voor wie zijn/haar kennis en vaardigheden wilt bijschaven met praktijkgebonden tips!

De boeiende sessies worden voorbereid en gebracht door KinderCoach Lies.


Op het programma:

Tijdens deze vorming geven we je een nieuwe kijk op het gedrag van kinderen en hoe je hierop anders kan reageren. We focussen op het gedrag en niet op een ‘label’. Wat willen kinderen ons vertellen met een bepaald gedrag en hoe kan jij als BBZ ondersteuning geven?

We gaan heel concreet in op hoe je omgaat met een deelnemer die vastloopt in een situatie: hoe reageer je hier op, waar let je op tijdens je communicatie en wat kan je doen om dit op te lossen? We zetten de 'theorie' onmiddellijk om in de praktijk en bespreken mogelijke situaties. 

Geen saaie theorieën die je al 10 keer hebt gehoord. Wel een interactieve vorming speciaal voor ervaren vrijwilligers. Enige kennis door opleiding of ervaring is dus wel vereist. 

Vereisten:

- Je hebt of bent bezig met een basisopleiding in een pedagogische richting (ortho, ergo, …) en/of hebt ervaring in het begeleiden van kinderen met een ondersteuningsbehoefte;

- Je hebt ervaring in het Jeugdwerk;

- Je bent 18 jaar of ouder;

- Je hebt zin om (opnieuw) mee te gaan als BBZ op een Top Vakantie-verblijf.

Waar & wanneer?

2022-2023Zaterdag 03/12 - Zondag 04/12/'22Sint-Idesbald

We starten stipt op zaterdag om 10.00u in Vormingscentrum Excalibur. Daar eindigen we ook weer op zondag om 13.00u.

Verblijven doen we Vakantiecentrum Excelsior.


Hoe inschrijven?

De kostprijs voor deze vorming bedraagt 75 EUR.
Dit omvat de volledige vorminsspecial, een overnachting, een middagmaal en avondmaal op zaterdag en een ontbijt en middagmaal op zondag.

Bovendien ontvang je een waardebon van 25 EUR die je kan inruilen wanneer je binnen het jaar meegaat als BBZ op een Top Vakantie-verblijf.

  Meld je hier aan!

Getuigenissen

"De hoofdschotel van die dag bestond uit het bespreken van vaardigheden die het kind nog moet leren (n.v.d.r. De Kids Skills'-methode, waarin de woorden 'leren' en 'oefenen' centraal staan. Deze principes werden doorgetrokken naar het ganse weekend). Hoe je 'zorgdeelnemers' bespreekt in het kader kreeg ook voldoende aandacht. Verder is de betekenis van de 3 G's (Gedrag - Gevoel - Gedacht) voor ons nu voor eens en voor altijd duidelijk :-)."

"Top Vakantie heeft er opnieuw enkele enthousiaste Begeleiders Bijzondere Zorgen ofte BBZ's bij :-)!"

Ik zou veel vrijwilligers bij Top Vakantie (of zelfs buiten Top) aanraden om deze vorming eens te volgen. De kans dat je een andere kijk krijgt op onze 'moeilijke deelnemers' is immers heel groot."

"Enkele van de cursisten, waaronder ikzelf, toetsen het geleerde de dagen nadien direct uit op de werkvloer. De giraf gaat vanaf nu dagelijks met mij mee naar school. Wat de kinderen nog niet kunnen, zullen ze zeker mogen oefenen. Ook wij mogen nog leren en oefenen."

Ann Arys, cursist (2018)